Yeni bir araştırma, bir kişinin partneriyle çevrimiçi sohbet ederken ne kadar kendine bakarsa modu o kadar düşüyor. Clinical Psychological Science dergisinde yer alan habere göre, bulgular çevrimiçi toplantı platformlarının anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunları alevlendirmede potansiyel bir role sahip olduğunu işaret ediyor.Psikoloji Profesörü Catharine Fairbairn ve Illinois Üniversitesinde araştırmacı olan Talia Ariss, sanal sosyal etkileşim, alkol ve odaklanma arasındaki ilişkiyi incelediler. Katılımcıların çevrimiçi konuşma sırasında kendilerine bakmalarının kötü hissetmelerine neden olduğunu bildirdiler. Ariss, Alkol bağımlısı olan katılımcıların kendilerine bakmak için daha fazla zaman harcadığını söyledi.
Ariss’e göre kendine odaklanan bir kişinin, kaygı ve depresyon gibi semptomları hissettiğini bildirme olasılığının daha yüksek olduğu tespit edildi.
Araştırmada katılımcılara online görüşmeden önce ve sonraki duygu durumları soruldu. Katılımcılara çevrimiçi konuşma boyunca yerel toplumda neyi sevip sevmedikleri soruldu ve müzik tercihleri konusunda tartışma yapıldı. Bölünmüş ekran monitöründen kendilerine bakmalarına izin verildi. Bir grup katılımcı alkollü içecek tüketirken diğer grup alkolsüz içecek tüketti.
Çevrimiçi görüntülü konuşma uygulamalarının kullanımı giderek artmaktadır. Örneğin, Zoom’un kulanıcı sayısı 2019’un aralık ayında 10 milyon kişiyken bu sayı 2022’nin nisan ayında 30 milyona ulaştı. Pandemi sürecinin depresyon ve anksiyete düzeyinde bir artışa neden olduğu bilimsel olarak ortaya konmuş bir bulgudur. Bununla beraber sanal alışveriş de pandemi döneminde belirgin artış göstermiştir.
Ariss, “Özellikle Zoom gibi uygulamalardaki sosyal etkileşimin en güzel yanı, aynaya bakma deneyimini taklit edebilmeleridir.” Şeklinde ifade etmiştir. ‘Bu araştırma, görüntülü görüşme esnasında kendine odaklanmanın diğer faktörleri nasıl etkilediği hakkında ufuk açıcı olmuştur. Ariss’e göre bu durumun kendini beğenmişlikle ilgisi bulunmamaktadır.
Buradaki bir diğer ilginç bulgu da Zoom toplantılarının ardından pek çok insanın yorgunluk ve çökkünlük duygularına kapıldığının ortaya çıkmasıdır.
Çalışmalar birçok çevrimiçi sohbet platformunda sunulan kendini görebilme imkanının bu deneyimleri gerekenden fazla sıkıcı hale getirdiğini gösteriyor.
Psk. Nesrin Çalışkan